Dromedary: tko je dromedary i kako živi


DROMEDAR


Napomena 2

ZNANSTVENA KLASIFIKACIJA

Kraljevstvo

:

Animalia

Red

:

Chordata

Subfilum

:

Kralježnjaci

Razred

:

Sisari

Narudžba

:

Artiodactyla

Obitelj

:

Camelidae

Ljubazan

:

Camelus

Vrsta

:

Camelus dromedarius

Uobičajeno ime

: Dromedary

OPĆI PODACI

  • Dužina tijela : do 3 metra
  • Visina u grebenu(1): 1,8 - 2,0 metra
  • Težina: 400 - 600 kg
  • Životni vijek: 40 godina (50 godina u zatočeništvu)
  • Spolna zrelost: ženke u dobi od 3 godine; mužjaci u dobi od 6 godina

STANIŠTE I GEOGRAFSKA DISTRIBUCIJA

Dromedar, znanstveni naziv Camelus dromedarius obitelji Camelidae, sisavac je koji živi u pustinjskim regijama Afrike, posebno u pustinji Sahara i u jugozapadnim regijama Azije, od Afganistana do zapadnog Indije.

Prije mnogo godina pokušan je uvesti dromedar u različitim zemljama, ali samo u Australiji je preživio (smatra se da je uveden između 1840. i 1907.) i još uvijek opstaje te je jedino mjesto na svijetu u kojem dromedari žive u divlje dok je u ostatku zemlje.svijet je sada domaća životinja.

Dromedar preferira pustinjska staništa koja karakteriziraju duga sušna i kratka kišna razdoblja jer su vrlo osjetljiva na hladnoću i vlagu, za razliku od deva.

FIZIČKE KARAKTERISTIKE

Dromedarni muškarci uglavnom su oko 10% veći od ženki.

Prva upečatljiva značajka dromedara je prisutnost solagobe na leđima visine oko 30 cm.

Pogrešno se misli da je dromedar, poput deve, sposoban izdržati duža sušna razdoblja zahvaljujući zalihama vode pohranjene u grbači; u stvarnosti to je pogrešno, jer grba sadrži samo rezerve masti koje životinja koristi na razdoblja nestašice hrane. U stvari, ako dromedary ostane dugo bez hranjenja, grba će izgledati malaksala i mlitava. Postoje i druge fizičke i fiziološke prilagodbe koje omogućavaju dromedaryu da se dugo opire bez pijenja: on ima sposobnost mijenjanja tjelesne temperature 37 ° C do 41 ° C. ° C tijekom dana i to mu omogućuje da minimizira transpiraciju, a time i gubitke vode; uspije podnijeti gubitak 30% tjelesnih tekućina bez štete (za sisavce je maksimum obično 15%); ima sposobnost da vrlo brzo rehidrira tijelo, jer u deset minuta može popiti do 100 litara vode.

Čitava struktura tijela dromedara prilagodba je životu u pustinjskim područjima: oči su zaštićene dvostrukim redom trepavica kako bi ih zaštitili od pijeska i prašine; mogu zatvoriti nosnice kako i u ovom slučaju spriječiti prodiranje pijeska u njih.

Noge imaju stopala koja su posebno široka i prikladna za hodanje po pijesku bez potapanja, ali istodobno su vrlo nježna i nisu pogodna za mokra, blatna i šljunčana područja. Sastoje se od samo dva funkcionalna prsta (treći i četvrti), a u donjem su dijelu zaštićeni roženim slojem.

Posebnost dromedara su guste i mesnate usne i vrlo pokretne što mu daje izvanredan izraz lica.

Ima različite žuljeve od rođenja na razini zglobova i na prsima koji mu omogućuju da se nasloni na odmor, a da se ne ozlijedi, štiteći ga, između ostalog, od topline tla.

Dromedar ima "amble" hod, to jest, hoda noseći istodobno noge na istoj strani. Zbog toga životinja preuzima tipičan njihajući hod.

Karakterizira ih kaput u bež boji koji može varirati od svjetlijih nijansi (gotovo bijelih) do tamnijih (gotovo crnih). Ima dlaku dulju na vratu, grbama i ramenima.

LIK, PONAŠANJE I DRUŠTVENI ŽIVOT

Dromedar je društvena životinja i živi u skupinama koje čini najviše 20 jedinki. Skupinu čine mužjak, nekoliko ženki i mladi ljudi. Mužjak je dominantan član grupe i sprječava ženke u snošaju s drugim muškarcima.

Dromedari imaju posebnost da se, kada hodaju, teže rasporediti u indijanski red.

Čini se da se dromedar tješi da se šapama po tijelu ogrebe i trlja po drveću.

PREHRAMBENE NAVIKE

Dromedar je biljojedni preživač i jede uglavnom bodljikave biljke i suhu travu.

Oni su životinje koje trebaju unositi hranu koja sadrži mnogo mineralnih soli da bi mogle zadržati veću količinu vode, za to preferiraju biljne fite, odnosno biljke posebno bogate mineralnim solima.

Skloan je usnama otkinuti lišće, a zatim žvače oko 50 puta hranu, a zatim je žvače otvorenih usta. Budući da je preživač u sljedećim satima, vraća hranu u usta i dovršava žvakanje.

RAZMNOŽAVANJE I RAST MALOG

Općenito je reproduktivno razdoblje zima, iako je uočeno da puno ovisi o prehrambenom statusu dromedara.

Muški dromedari imaju mekano nepce koje je napuhano kako bi privuklo ženke u vrućini.

Tijekom razdoblja parenja mužjaci se suočavaju na agresivan način, proizvodeći prijeteće zvukove ustima, podižući i spuštajući glavu, sve do stvarnog fizičkog obračuna, pokušavajući srušiti vlastitog protivnika grizući ga za noge.

Gestacija traje oko 15 mjeseci na kraju kojih se rodi dijete od oko 37 kg.

Maleni mogu hodati nakon nekoliko sati od rođenja.

Dojenje traje od 1 do 2 godine.

STANJE STANOVNIŠTVA

Dromedar nije naveden na crvenom popisu IUNC-a jer njegovo stanovništvo sada živi pripitomljeno i više nije prisutno u divljini (s izuzetkom nekih populacija uvezenih u Australiju prije mnogo godina i sada divljih). Prvi dokazi o dromedariju kao pripitomljena životinja datira prije oko 4000 godina na području Abu Dhabija.

SOCIJALNI, EKONOMSKI I EKOSISTEMSKI ZNAČAJ

Dromedar se obično koristi kao tovarna životinja i kao nosač te od njega dobiva mlijeko, meso, kožu i balegu koji se koriste kao gorivo za grijanje.

Danas se uzgoj dromedara povećava u posebno sušnim područjima gdje nijedna druga životinja ne bi mogla preživjeti.

Bilješka

  1. Greben: područje tijela četveronožaca koje se nalazi između vrata i lopatica, smatra se najvišim dijelom leđa na kojem se mjeri visina;
  2. Slika nije zaštićena autorskim pravima.

Video: Dromedary journeys into the Desert


Prethodni Članak

Kako produžiti bujno cvjetanje ruža

Sljedeći Članak

Rješavanje problema sa Snapdragonima - Kako se nositi sa Snapdragon problemima