Acinonyx jubatus - Gepardi


LIPA


Napomena 2

ZNANSTVENA KLASIFIKACIJA

Kraljevstvo

:

Animalia

Red

:

Chordata

Subfilum

:

Kralježnjaci

Razred

:

Sisari

Narudžba

:

Mesožder

Podred

:

Feliformia

Obitelj

:

Felidae

Podporodica

:

Felinae

Ljubazan

:

Acinonyx

Vrsta

:

Acinonyx jubatus

Uobičajeno ime

: Gepardi

OPĆI PODACI

  • Dužina tijela : 121 - 150 cm plus 70 - 80 cm repa
  • Visina u grebenu (1): 67 - 94 cm
  • Težina: Oko 50 kg
  • Životni vijek: najviše 14 godina (prosjek je 7 godina)
  • Spolna zrelost: 2 godine

STANIŠTE I GEOGRAFSKA DISTRIBUCIJA

The geparda, znanstveno ime Acinonyx jubatus iz porodice Felidae, mačka je koja se danas nalazi samo u nekoliko područja svijeta: u Aziji (Iran); u južnoj Africi (Angola, Bocvana, Malavi, Mozambik, Namibija, Južna Afrika, Zambija, Zimbabve); malo je primjeraka procijenjeno u istočnoj Africi (Etiopija, Južni Sudan, Uganda, Kenija i Tanzanija) i u ostatku Afrike.

Idealno stanište su područja na kojima raste visoka trava s brojnim grmljem i s nekoliko uzdignutih točaka na kojima može promatrati okolinu kako bi prepoznala plijen.

LIK, PONAŠANJE I DRUŠTVENI ŽIVOT

Ženke geparda usamljene su ili žive najviše s mladima, dok muškarci uglavnom žive s 2-3 druga muškarca koji su možda braća i sestre, ali ne nužno. Smatra se da su ove muške koalicije uzajamna korist posebno za lov kada je plijen određene veličine.

Koalicija također ima oštar osjećaj teritorija koji je pažljivo razgraničen mokraćom, a ako bilo koji drugi muškarac pokuša ući u njega, to su bijesne borbe.

Suprotno onome što se na primjer događa među ileonima, kod geparda je ženka ta koja bira s kime će se pariti i u tom pogledu nema suparništva između mužjaka. Ženka se ne pari, osim ako nema nekoliko mužjaka na izbor ili s kojima će se pariti. Ne postoji monogamija.

Oni su dnevna stvorenja.

FIZIČKE KARAKTERISTIKE

Gepard je najbrži sisavac na zemlji, dostigavši ​​103 km / h na udaljenostima od stotina metara, a koliko je brz može se zaključiti iz činjenice da trkaći konj jedva prelazi 70 km / h.

Ima karakterističnu pjegavu dlaku koju karakterizira bijelo-žućkasta podloga s brojnim okruglim ili ovalnim tamnim mrljama; samo su grlo i trbuh bez mrlja. Posljednji dio repa karakteriziraju četiri do šest crnih prstenova i bijela brava na kraju. Ovi su prstenovi vrlo važni, jer se razlikuju kod svakog pojedinca i stoga predstavljaju prepoznatljiv karakter svakog uzorka. Posebnost repa je da u gepardu tijekom trčanja djeluje kao kormilo, posebno tijekom oštrih zavoja.

Vrlo je elegantan s vitkim, vitkim tijelom i vrlo dugim i čvrstim nogama.

Glava geparda mala je proporcionalno ostatku tijela, njuška koju karakteriziraju dvije crne pruge paralelno s nosom, gotovo kao da su suze, teče od očiju do čeljusti. Smatra se da ta posebnost omogućuje da je ne zaslijepi sunce dok trči.

Imaju posebno razvijen vid.

Jedina je mačka koja ima poluuvlačne nokte, što omogućuje veći zahvat u tlu tijekom trčanja.

U usporedbi s drugim mačkama, nemaju posebno velike zube. Ova se činjenica objašnjava uzimajući u obzir da su, s obzirom na to da su nosnice vrlo razvijene, vjerojatno tijekom evolucije, tako velike nosnice bile potrebne kako bi se omogućio veći dotok zraka u pluća (temeljni element tijekom trčanja), a time i prostor za korijeni zuba su smanjeni. Zapravo, cijelo tijelo geparda trkaći je automobil, pravi po mjeri sa velikim plućima, velikim srcem, velikom jetrom, a sve usmjereno na trčanje.

KOMUNIKACIJA

Gepard komunicira putem zvukova različitih vrsta sa svojim vršnjacima, koji se čuju na udaljenosti od nekoliko kilometara.

PREHRAMBENE NAVIKE

Mesojed je, a omiljeni plijen mu je gazela, ali hrani se i impalama, zečevima, bradavicama itd.

Budući da je dnevna životinja, lovi rano ujutro i kasno popodne.

Zatim se žrtva hvata za grlo i zadavi ako je određene veličine ako je mala veličina zgnječena lubanju.

Obično samo jedna ženka s mladima svaki dan ide u lov (i stoga jedu svaki dan). Sama odrasla osoba obično jede svakih 2-5 dana.

Često mu plijen ukradu plijen druge životinje, na primjer hijene, pa jede vrlo brzo (vidi video gore).

RAZMNOŽAVANJE I RAST MALOG

Ženke se mogu razmnožavati u bilo koje doba godine, poliesteri su s vrlo kratkim ciklusom od dvanaest dana i ostaju plodne dva do tri dana. Ne postoji monogamija, a ženka je ta koja bira mužjake za parenje.

Ženka ima trudnoću od 90-95 dana na kraju kojih može roditi 1 do 8 štenaca, čak i ako je prosjek 3-5. Pri rođenju psići su vrlo mali i teže oko 150-300 gr. Imaju kaput sive boje s gustom grivom duž leđa koja pomaže da se bolje stope s visokom, suhom travom. Ovaj će se sloj zadržati u mladim gepardima do tri mjeseca (ponekad i do dvije godine starosti).

Prvih tjedana mladunče svakodnevno premješta mladunce kako bi pokušale izbjeći predatore i uvijek pronašle sigurnija mjesta. Unatoč tim mjerama opreza, stopa smrtnosti dojenčadi uglavnom je vrlo visoka, čak 90%, jer majka mora biti odsutna da bi se hranila, a lavovi, glavni grabežljivci malih geparda, ostaju u zasjedi.

Odbijaju se u dobi od 3 mjeseca. Oni obično ostaju s majkom do 13-20 mjeseci. Spolna zrelost dostiže se oko dvije godine starosti.

STANJE STANOVNIŠTVA

Gepard je klasificiran na IUNC-ovom crvenom popisu među osjetljivim vrstama, RANJIV (VU) tj. s velikim rizikom od izumiranja u divljini.

Izrađene procjene pokazuju da se populacija geparda smanjuje na samo 7.500 primjeraka širom svijeta, raspoređenih na sljedeći način: 4500 primjeraka u južnoj Africi (Angola, Bocvana, Malavi, Mozambik, Namibija, Južna Afrika, Zambija, Zimbabve); 2570 primjeraka u istočnoj Africi (Etiopija, Južni Sudan, Uganda, Kenija i Tanzanija); 250 primjeraka u ostatku Afrike i šačica u Iranu. Manje od polovice procijenjene populacije živi u zaštićenim područjima, ali to nije dovoljno da bi se zajamčilo izumiranje ove vrste ako je također povezano s činjenicom da smrtnost dojenčadi iznosi oko 90%.

Tako mala populacija posljedica je uništavanja i usitnjavanja prirodnog staništa geparda, kao i krivolova. Uočena je tendencija ubijanja majke i uzimanja štenaca, a zatim ih prodaje kao kućne ljubimce jer se mogu pripitomiti. Iscrpljivanje staništa još je jedan važan čimbenik za opstanak ove vrste jer je njezin omiljeni plijen obično oskudan i stoga se natječe s ljudima, uzgajivačima na koje ga smatraju i tretiraju kao prijetnju.

The geparda naveden je u Dodatku I CITES-a (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama faune i flore, poznata jednostavno kao "Washingtonska konvencija") koja uključuje ugrožene vrste čija je trgovina dopuštena samo u iznimnim slučajevima.

U praksi je uočeno da postoji nekoliko čimbenika koji ne služe na dobro za opstanak ove vrste, a to su: nesigurnost i politička nestabilnost u nekim ekološki važnim područjima i nedostatak političke volje za promicanje očuvanja staništa. nedostatak financijskih sredstava za potporu očuvanju i poticanje lokalnog stanovništva na očuvanje divljih životinja; > nedostatak ekološke svijesti što dovodi i do fragmentacije i uništavanja prirodnih staništa geparda i do nebrige o biološkoj raznolikosti; način života geparda ne može se promijeniti, on nije prilagodljiva životinja.

SOCIJALNI, EKONOMSKI I EKOSISTEMSKI ZNAČAJ

Geparda su jako lovili zbog krzna. Srećom, danas je shvaćeno da je to mnogo isplativije za safari i zoološke vrtove.

Bilješka
  1. Greben: područje tijela četveronožaca smješteno između vrata i lopatica, smatra se najvišim dijelom leđa gdje se mjeri visina
  2. Slika koja nije zaštićena autorskim pravima: Ljubaznošću Photo National Digital Library - SAD

Video: Acinonyx jubatus


Prethodni Članak

Salvatore Commercio - umjetnik - njegov životopis

Sljedeći Članak

Ukrasno grožđe za okomito uređenje vrta